Mitenkäs kaikki alkoi ja mitä kaikkea sitä onkaan ehtinyt tapahtua...

Taru Kapakan herroista (Osa IV - 2004): Nestorin paluu
(Kiitos Jarkille!)

Kapakka-Banzain neljäs toimintakausi pyöräytettiin käyntiin totutuin rituaalein, ohjelmaan kuuluivat mm. Valioliigailta tammikuussa sekä Uusi-Lahti Cup ja Liigacup helmikuussa. Vain lähtökohta oli ennen kokematon, liigan sijasta suuntana oli Ykkönen eksoottisine vieraspelipaikkakuntineen. Huolimatta putoamisen aiheuttamasta rankasta pettymyksestä ei kauden odotus kuitenkaan ollut pelkkää itsesäälissä vaikertelua. Huhujen mukaan kun Ykkösessä katsomokulttuuri oli liigaan verrattuna värikkäämpää, ja peleistäkin oli odotettavissa voittoja ihan eri tahtiin kuin liigakausilla.

Kauden virallinen avaus oli Joutsenossa pelattu Suomen Cupin peli. Ottelu ei suuria elämyksiä tarjonnut, mutta voitokas kauden avaus tyydytti kuitenkin paikalla matkannutta Kapakan pientä iskuryhmää. Muuten kulmaliput olivat mallia ”karmeat” – mitkä lie ruskeat alushousut olleet.

Suurimuotoisempi kauden korkkaaminen tehtiin sitten toukokuun puolessa välissä KuPSin sarjakauden ensimmäisessä vieraspelissä Vuosaaressa. Kapakallehan ottelu oli kotipeli, ja kun Kuopiostakin saatiin Banzai-bussi paikalle, oli Ykkösen vierasavausta todistamassa noin 60 hengen Banzai-katsomo. Komea tapahtuma saatiinkin aikaan savuineen ja paukkupommeineen, kiitosta tunnelman luonnista sateli aina vastustajaseuraa ja Vuosaaren paikallislehteä myöten. Vain Palloliitto suuressa viisaudessaan oli eri mieltä varoittaen molempia seuroja; virallisen ohjesäännön mukaan otteluissa kai tulee istua omilla penkeillään ottelun kulkua hiljaisuudella kunnioittaen. Ottelusta saatu 1-1 tasapelikin taitavia Vuosaarelaisia vastaan tyydytti.

Ensimmäiselle varsinaiselle vieraspelimatkalle suunnattiin toukokuun lopulla Naantalin Kuparivuorelle. Jykevien kallioiden ympäröimä stadion tarjosi upeat puitteet KuPSin selvään 0-3 voittoon päättyneelle ottelulle. Varsinainen katsomo oli mitättömän pieni rakennelma, mutta hyvin se tuntui paikalle vaivautuneille parille sadalle hengelle riittävän. Varsinkin kun Kapakka pääsi seuraamaan ottelua nimeänsä kunnioittaen olutterassilta, josta näkymä kentälle oli esteetön. Ottelun jälkeen voittoa juhlittiin mm. meriuinnilla. Paikallisilla kallioilla koulun loppumista juhlineita teinejäkin käytiin morjestamassa. Onneksi viimeiseltä rastilta otetut valokuvat kuitenkin epäonnistuivat.

Kesäkuun lopulla auton nokka suunnattiin tuttuihin maisemiin Tammelan stadionille. Tällä kertaa vastaan asettui PP-70, jolta KuPS sai ottelun täydellisestä hallinnasta huolimatta vain yhden pisteen kotiin viemisiksi. Vastustajan riveissä ollutta Nyyssösen Kaitsua yritettiin hiillostaa huudoilla, mutta lopputulosta ei voi pitää kovin onnistuneena Kaitsun viimeistellessä vastustajan ainokaisen maalin.

Heinäkuun lomakaudelle sattui yksi kauden odotetuimmista vieraspeleistä, kun pääsimme huutamaan perivihollisia, eli mikkeliläisiä kumoon. Osa Kapakkalaisista matkusti paikalle junalla, osa henkilöautolla ja osa Banzai-bussin kyydissä Kuopiosta. Ottelun avaustifosta ei jäänyt paljon jälkipolville kerrottavaa, matkan päättäneet keltaiset savut Kuopion torilla sentään hieman korjasivat tilannetta. Värikkäiden vaiheiden jälkeen ottelu päättyi 2-2 tasatulokseen, joka ei vaativaa porukka hirveästi tyydyttänyt. Ei ainakaan vielä Mikkelissä, bussin lähestyessä Kuopiota tunnelma tosin alkoi muistuttaa jo voitonjuhlia – liekö johtunut Sinikaartin fanipelissä antamasta viinistä.

Kolme päivää Mikkelin vierailun jälkeen suuntana oli Vaasa. Kapakka matkusti paikalle kahdella autolla, joista toinen lähti liikkeelle lomien vuoksi poikkeuksellisesti Kuopiosta, toinen Pietarsaaresta. Vaasassa lienee Suomen ystävällisimmät ottelujärjestäjät, tällä kertaa pre-match pintit sallittiin nauttia otteluisännän aitiossa. Harmi, ettei järjestelyt toimineet kuitenkaan katsomoon saakka, vaan joukko lukutaidottomia paikallisia päästettiin istumaan vierassektiossa seisovien Banzailaisten taakse. Ottelusta tuloksena oli jälleen tasapeli, nyt 0-0 lukemin. Hätäisimmät kannattajat alkoivat jo nähdä painajaisia sarjataulukon suhteen, eroa Ouluun ja Maarianhaminaan kun ei tuntunut millään syntyvän.

Heinäkuun lopulla edessä oli yksi sarjan eksoottisimmista vieraspaikkakunnista, kun KuPS matkusti tomaatti-Närpiöön paikallisen Kraftin vieraaksi. Kapakka oli luonnollisesti paikalla Darra Närpes lakanoineen. Toivottavasti tuota banderollia ei enää tarvitse kaapin kätköistä kaivaa esiin. Pitkästä aikaa pääsimme nauttimaan myös vierasvoitosta, vaikka närpiöläiset kykenivätkin hetkeksi sekoittamaan KuPSin pasmat.

Elokuun alussa suuntana oli Kuusankoski, jossa kapakkalaiset pääsivät jälleen todistamaan selvää KuPSin 2-3 voittoa. Paikallinen vähähiuksinen, maihinnousukenkäinen kannattaja kävi esittämässä Banzaille tervehdyksenä ennen pelin alkua, tällä kertaa kaverin ennustukset eivät kuitenkaan osuneet oikeaan. Kuusankosken katsomon erikoisuuksiin kuului betonisen pääkatsomon kaiku, joka vastasi aurinkokatsomomme kannustukseen.

Elokuun puolenvälin jälkeen oli KuPSin vuoro kokea tappio, kun Rakuunat taistelivat Lappeenrannassa lisäajalla 2-1 voiton KuPSista. Kun edellisellä kierroksella oli tullut tappio VG:lle, kasaantui seuraavaan kahteen peliin pahimpia kilpailijoita Oulua ja Maarianhaminaa vastaan mukavasti paineita. Rakuunat osoittivat kauden sekavista lähtöasetelmista huolimatta olevansa pelillisesti hyvää Ykkösen tasoa. Samaa ei voi sanoa seurasta ottelujärjestäjänä, tällä saralla perusasiatkin olivat vielä pielessä.

Elokuun lopulla vuorossa oli kauden kohokohta, olihan ohjelmassa ”ulkomaanmatka” Ahvenanmaalle MiFKin vieraaksi. Jo yksin pelipaikka riitti nostamaan ottelun kauden ykköstapahtumaksi. Kun MiFK vielä yllättäen oli taistellut itsensä nousukamppailuihin KuPSin pahimmaksi uhkaajaksi, oli sekä joukkueen että kannattajien lataus otteluun hirmuinen. Banzain saapuminen oli huomioitu myös viranomaisten toimesta, kun maakuntahallitus myönsi ensimmäistä kertaa saaren historiassa suuren kohun saattelemana oluen myyntioikeudet peliin. Kapakka matkasi paikan päälle ottelua edeltäneenä iltana lautalla Helsingistä, ja otteluun valmistautuminen pääsi hyvän vauhtiin. Aamuyön soihduttelut ja noin neljän tunnin aamu-unet paikallisessa hotellissa latasivat kapakkalaiset hyvään tunnelmaan vastaanottamaan päivällä Turusta lautalla saapunutta joukkuetta ja kahta bussilastillista kannattajia. Itse ottelu oli huikaiseva trilleri, joka päättyi Batin alkuhetken maalilla riemastuttavaan 0-1 voittoon. Ottelun tunnelma oli hyvin sujuneen valmistautumisen ja paikalle saapuneen noin 100 kannattajan ansiosta parasta, mitä Banzain voimin on aikaan saatu.  Tästä reissusta riittäisi monta tarinaa alkaen mm. hotellin särkyneistä sängyistä aina seuraavan viikon sairaslomiin saakka, mutta riittänee kun toteaa latteasti, että hauskaa oli.

Maarianhaminan reissusta oli ehditty toipua pari viikkoa, kun edessä oli Kapakan toinen kotipeli, tällä kertaa Tapiolan urheilupuistossa Hongan vieraana. Hyvässä yhteistyössä kotijoukkueen kanssa Kapakka-Banzai järjesti kentän laidalle KuPS -teltan omine myyntipisteineen. Erikoisuuksiin kuului myös Kapakan harrastama ottelun ennakkomarkkinointi pääkaupunkiseudun savolaisille, ja paikalle saatiinkin taas noin 150 KuPSin kannattajaa, joukossa myös Kuopiosta saapuneet Banzailaiset. Vaikeiden hetkien jälkeen KuPS taisteli 2-2 tasapelin, ja taistelu noususta jatkui.

Kapakkalaiset käyvät kauden aikana katsomassa myös lukuisan määrän KuPSin kotiotteluita, samoin kuin muidenkin seurojen otteluita. Näistä ei ole kausikatsauksissa yleensä kirjoiteltu, mutta syyskuun 18.-19. päivien viikonlopun osalta on tehtävä poikkeus, ratkesihan tuona viikonloppuna KuPSin nousu liigaan. Lauantaina KuPS taisteli Vänärillä Lähderinteen lisäajalla viimeistelemällä maalilla 1-0 voiton, mikä mahdollisti liigapaikan varmistumisen seuraavana päivänä Mikkelissä. Kerrankin KuPSin kannattajat joutuivat täydestä sydämestään toivomaan mikkeliläisten voittoa, ja tällä kertaa MP ei pettänyt, vaan 2-0 voitto Maarianhaminasta sinetöi KuPSin paluun liigaan. Ympäri Suomen kajahteli ”Banzai!” pihoilta ja parvekkeilta. Paluumatkalla Helsinkiin puhelimet soivat tiuhaan, ja nousujuhlat sovittiin Sport Academyyn, jossa Banzai valui nesteenä kurkusta alas ja nousi lauluna ylös. Suuntaan jos toiseen lennelleistä tekstiviesteistä päätelleen KuPSin joukkuekin oli saanut omat juhlat pystyyn Kuopiossa.

Kauden päätös Raumalla olikin sitten enää muodollisuus. Otteluun oli vapaaehtoinen pääsymaksu, ja ainakin Banzailaiset osallistuivat Pallo-Iirojen toiminnan tukemiseen. Hyvään palveluun kuului vielä ottelun jälkeiset ilmaiset makkarat. KuPS ratkaisi muovinurmella pelatun ottelun nopeaan tahtiin kahdella alkuhetken maalilla. Ottelun loppuhetkillä huudettiin kiitokset erikseen kaikille pelaajille ja joukkueenjohdolle, päätösvihellyksen tullessa kausi oli saatu pakettiin ja paluu liigaan oli varmistettu.

Divarikausi saatiin siis vietyä kunnialla läpi. Kauden erikoisuuksiin kuului, että kauden aikana KuPS kohtasi peräti viisi sellaista joukkuetta, joita vastaa ei ole aiemmin virallisia pelejä pelattu. Lisäksi yhdeksälle paikkakunnalle KuPS veti siihen mennessä parhaan katsojaluvun, joten jalkapallon ilosanomaa samalla tuli epäilemättä levitettyä. Banzaikin sai joukkonsa kauden kaikkiin peleihin. Kapakkalaisilta jäi vieraspeleistä väliin vain Oulun ja Kokkolan ottelut. Ensi kaudelle on luvassa taas uudenlaisia haasteita, kun Rovaniemen lisäksi vieraspaikkakuntalistalle saadaan uutena kaupunkina myös Tornio. Vaikka divarikausi oli monella tapaa antoisa ja mieleenpainuva, ei toista vastaava toivoisi ihan heti koettavan. KuPSin ja Banzain paikka on ehdottomasti Liigassa.

Vuosi 2003


KuPSin historia:

KuPSin historia à la Banzai
Kuvia matkan varrelta (mm. Banzai KuPS S.C.)
Wanhoja kuvia
KuPS-tietoa
KuPSin historia
KuPS-tilastot