HAJALAN

rautatieasemaTee-se-itse
Asematalon uusvanhat kyltit


Mitäpä olisi rautatieasemarakennus ilman nimikylttejä? Hajalassa on radan puoleisella seinällä ehtinyt historiansa aikana olla ensimmäisinä vuosinaan, oletettavasti vuoteen 1917 asti pitkä, sekä länsimaisilla että kyrillisillä aakkosilla kirjoitettu HAJALA-kyltti. Se oli, kuten myöhemmätkin, valkopohjainen mustin kirjaimin. Itsenäisyyden koitettua kyltin pohjaa ja kylttiä lyhennettiin ja siinä luki vain HAJALA. Lisäksi valokuviin ja seinässä oleviin reikiin perustuen myös rakennuksen Turun ja Salon päässä olleet HAJALA-kyltit. Viimeistään 70-luvulla kyltit oli poistettu ja ikävä kyllä nämä alkuperäiset kyltit ovat todennäköisesti hävitetty. Lisäksi 50-80-luvulla radan varressa lipputangon lähellä on ollut ratakiskon pätkä, jossa on ollut pieni peltinen HAJALA-kyltti, josta ei niin ikään ole merkkiäkään nykyään.


Kuva 1. Vuonna 2003 sohvan pohjalevystä sopivan kokoiseksi sahaamani ja Miranolilla maalaamani HAJALA-kyltti oli jo pitkään kupruillut, kauhtunut ja tullut tiensä päähän. Tekstityyppi oli myöhemmin saamieni valokuvien perusteella väärä. Olin jäljitellyt tekstityypin Huutokosken aseman kyltistä. Kupruilleen kyltin takana oli ollut ulostekasasta päätellen lepakon päiväpiilo. Toivottavasti uusi piilo löytyy, sillä uusi kyltti ei irvistele. (c) Jarkko Korhonen 7.11.2010.


Kuva 2. Kolme uutta kylttiä, tämä Turun päädyn kyltti mukaan lukien, valmistin ohuehkosta vesivanerista, jonka maalasin kahteen kertaan Hammeriten kiiltävällä valkoisella maalilla. Kirjaimet jäljittelin valokuvan perusteella, joskin juuri tästä kyltistä minulla ei ollut käytettävissä valokuvaa, vaan pelkästään fasadin kyltistä, jonka lähes samojen mittojen perusteella oletin olevan vastaavanlainen. Piirsin aaltopahville valokuvasta jäljittelemäni kirjaimet, leikkasin ne irti ja piirsin ääriviivat valkoiselle pohjalle. Sitten vaahtokuminpalasella töpöttelin mustan maalin (Hammeriten kiiltävä musta) kylttiin. Tämän kyltin maalasin ensimmäisenä ja kiinnitin sen jo elokuussa seinälle. (c) Jarkko Korhonen 7.11.2010.


Kuva 3. Aseman radanpuoleisen julkisivun uusvanha kyltti (kiinnitetty 9.11.) ja kylttivalo (nykyään 9W energiansäästölampulla) (c) Jarkko Korhonen 9.11.2009.


Kuva 4. Salon päädyn kyltti on kauniin kaarevan kesähuoneen ulkoneman alapuolella. Se poikkesi muista kahdesta kyltistä ollen lyhyempi, mutta korkeampi.Sen vuoksi jouduin tekemään sitä varten uuden kirjainten sapluunat. Muuten tein sen samalla tekniikalla ja välineillä. Ruuvasin sen seinään 14.11. (c) Jarkko Korhonen 14.11.2010.


Kuva 5. Aurinko näyttäytyi isänpäivänä muuten niin harmaan syksyn keskellä. Tyynenä päivänä lippu ei liehu (lipputanko muuten pystytettiin neljän vuoden jälkeen kunnostettuna, maalattuna, nuppi ja naru uusittuna), mutta junamatkustajat näkevät nyt helpommin missä ollaan sivuuttaessaan Hajalan. (c) Jarkko Korhonen 14.11.2010.

Kylteistä vielä puheen olleen, jäljellä on 50-luvun aidolle kylttipohjalle tekemäni Hajala as. -kyltin kiinnittäminen. Se tulee Kuninkaantien varteen, on mustapohjainen valkoisella tekstillä ja punaisella varrella. Varren kruunaa lieriömäinen hattu. Päivitetty 20.11.2010.


Jarkko Korhonen
Turuntie 1106
25240 HAJALA
jarkkoko (at) yahoo.com

Tämä sivusto on omistettu Hajalan rautatieasemalle. Sivuston tarkoituksena on kertoa asemasta, asema-alueesta ja sen historiasta, nykytilasta ja rakennuksen kunnostuksesta asumiskäyttöön johtoajatuksena entisöinti ja vanhan säilyttäminen.